Gdy większość półkuli północnej powoli zbliża się do wiosny, producenci ze stanu Waszyngton wysyłają nadal duże ilości Pink Lady na rynek amerykański. Duża podaż dotyczy odmian, takich jak Gala, Red Delicious, Granny Smith i Fuji.
Scott Marboe ze Starr Ranch mówi, że Pink Lady wkracza w swój szczytowy sezon. „Różowe jabłka wkraczają na rynek, zaczyna się promocja w sprzedaży detalicznej, a ich smak i stan jest doskonały”.
– Obecnie rynek amerykański jest stabilny, ale producenci twierdzą, że może być lepiej. Dużą konkurencja są świeże owoce w półkuli południowej. Cła nałożone przez Chiny oczywiście nie pomogły i wszyscy musimy sobie z tym poradzić. Z tego powodu Indie stają się najważniejszym klientem w Azji.
Jabłko Juici
Konsumenci w stanach zaczynają rozpoznawać jabłko Juici. Jedna z opatentowanych odmian Starr Ranch Growers to właśnie Juici. Została ona zaprezentowana kilka lat temu przez tę firmę z Waszyngtonu, która zajęła się jej rozpowszechnianiem w Stanach Zjednoczonych. Jabłko jest chrupiące i ma gęsty miąższ, dobrze zachowuje chrupiącą konsystencję w temperaturze pokojowej. Według Marboe jest to klucz do sukcesu na rynku pełnym nowych unikalnych odmian jabłek.
Źródło: starranch.com
Karol Pajewski