W sprzedaży pojawiają się pierwsze truskawki z polskich szklarni

szklarnia

Nagła zmiana pogody, zapowiadane burze, silne wiatry i opady gradu, to elementy, które mogą niepokoić sadowników. Jednak ostatnie słoneczne dni w szklarniowej uprawie truskawek pozwoliły na dojrzewanie owoców. Sezon powoli rusza i pierwsze ogłoszenia o truskawce krajowej pojawiają się na giełdach.  

I choć informacje ze stacji meteorologicznych wskazują na niższe nasłonecznienie niż w zeszłym roku, co miało istotny wpływ na ogólną kondycję roślin, ich systemy korzeniowe i części nadziemne, to przewidywania dotyczące plonów są bardzo optymistyczne. Prognozy pogody zapowiadają większą ilość słońca i wyższą temperaturę w nadchodzących dniach, która wpłynie na szybkość dojrzewania owoców. 

Kształtowanie się rynku dopiero się rozpoczyna, dlatego ceny w kolejnych dniach mogą się dynamicznie zmieniać, szczególnie, że krajowej truskawki jest na tę chwilę niewiele. Plantatorzy czekają na rozwój sytuacji, ale równocześnie muszą się mierzyć z dużym wyzwaniem. Jakim? 

Co może stanowić największe wyzwanie w nadchodzącym sezonie? 

Największym wyzwaniem w nadchodzącym sezonie jest konkurencja w postaci importowanych owoców niskiej jakości. Greckie i hiszpańskie produkty, na które powoli kończy się sezon, stanowią w tej chwili największą konkurencję. Grecka truskawka od czasu pełnoskalowej agresji Rosji na Ukrainę trafia na europejskie stoły. Tanie (około 35zł/5kg!) i niskiej jakości produkty, które do polskich sieci handlowych trafiają masowo, bardzo niepokoją polskich plantatorów. 

Według jednego z polskich producentów, nie ustaje również naganny proceder przepakowywania owoców sprowadzanych i sprzedaży ich pod szyldem owoców krajowych. Takie działanie zauważyć można nie tylko na w handlu ulicznym, ale również giełdach owocowo-warzywnych. Polski rynek jest duży i chłonny, a polscy konsumenci chętnie wybierają regionalne owoce, co jednak daje dużo optymizmu na przyszłość. 

Polscy plantatorzy uprawy truskawki pod osłonami jeszcze nie eksportują na dużą skalę, ponieważ trudno konkurować z wypracowanymi przez lata holenderskimi kanałami dystrybucji.  Jednak w tej kwestii również dużo się zmienia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here