Koszty przygotowania jabłek do sprzedaży, drogie paliwo i bilety oraz ceny jabłek przemysłowych sprawiają, że sadownicy muszą dokładniej liczyć koszty. Oczywiście różnica między cenami jabłek przemysłowych, a deserowych powinna być znacznie większa. Zatem tytułową stawkę powinniśmy rozważać w kategorii absolutnego minimum wobec ogólnej sytuacji rynkowej.
W poprzednich artykułach kilkukrotnie wyliczyliśmy koszty przygotowania jabłek do sprzedaży oraz koszty, jakie ponosi sadownik przy sprzedaży na rynku hurtowym. Niestety, liczenie ich nie jest powszechną praktyką. Nie są to małe kwoty zważywszy na ceny oleju napędowego powyżej 7,00 zł za litr oraz droższe bilety wjazdu na rynki hurtowe. Przypomnijmy więc orientacyjne koszty przygotowania i sprzedaży 120 skrzynek jabłek.
2 dniówki po 150 zł 300 zł
Paliwo 75 zł
Bilet 50 zł
Dniówka sprzedającego 200 zł ?
Razem: 625 zł
625 : 120 = 5,20 zł / koszt przygotowania i sprzedaży jednej skrzynki
Mamy jeszcze mniejsze koszty poboczne takie jak: papier do skrzynek, energia elektryczna czy amortyzacja. Jeśli nie sprzedamy jabłek w ciągu doby musimy wydać kolejne 43 lub 60 zł za następną dobę na rynku. Jak widzimy w przypadku dwóch osób i 120 skrzynek, przygotowanie i sprzedaż każdej 15 kilogramowej skrzynki kosztuje więc dodatkowe (co najmniej) 5,50 zł. Koszt ten może być zarówno wyższy i niższy. Niemniej koszt 5 zł do skrzynki powinien na stałe zaistnieć w świadomości wszystkich sadowników sprzedających na rynkach hurtowych.
Spójrzmy teraz na ceny jabłek przemysłowych. Sprzedaż tych samych 15 kilogramów jabłek do przetwórstwa bez względu na jakość to brutto 10,50 zł za skrzynkę. Zatem dodając koszty ponoszone na przygotowanie i sprzedaż sadownicy w ogóle nie powinni oferować jakichkolwiek jabłek deserowych w hurcie poniżej 16 zł (za skrzynkę)!
Niestety możemy spotkać się z niższymi ofertami sprzedaży. Jabłka deserowe niższej jakości są oferowane na podwarszawskich Broniszach nawet po 14 – 15 zł za skrzynkę (0,93 – 1,00 zł/kg). To obecnie najniższe cena transakcyjne. Ponosząc tak wysokie koszty i spędzając na sprzedaży wiele godzin jest to (zakładając ceny sprzedaży poniżej 16 zł) gorszy kanał sprzedaży niż sprzedaż do przetwórstwa.
Oczywiście różnica między cenami jabłek przemysłowych, a deserowych powinna być znacznie większa. Aby zrekompensować koszty produkcji, przechowania do kwietnia oraz koszty przygotowania do sprzedaży, producenci powinni sprzedawać dziś skrzynkę jabłek wysokiej jakości za co najmniej 30 zł (2,00 zł/kg). Zatem tytułową stawkę powinniśmy rozważać w kategorii absolutnego minimum wobec ogólnej sytuacji rynkowej. Wszystko to dowodzi po raz kolejny, jak ważna czy wręcz niezbędna jest skrupulatna kalkulacja kosztów w dzisiejszych czasach.