Mniejszy eksport koncentratu jabłkowego nie jest złą informacją, zwłaszcza jeśli mamy świadomość mniejszej produkcji jabłek i wyższych cen produktu.
Mniejszy eksport, ale wyższe ceny
Eksport płynnych przetworów jabłkowych z Polski jest zazwyczaj bardzo stabilny w kolejnych miesiącach danego sezonu. Niemniej, porównując początek obecnego i poprzedniego sezonu, zauważamy istotne różnice, zwłaszcza w eksporcie koncentratu jabłkowego.
W pierwszej części sezonu (wrzesień-grudzień) wysłaliśmy go znacznie mniej. Fakt ten nie wynika ze spadku popytu ze strony odbiorców zagranicznych czy większej podaży tańszego produktu z innego kraju. Mniejsze zbiory w Chinach i Polsce wpłynęły na mniejszą produkcję koncentratu jabłkowego. W okresie wrzesień-grudzień nasz eksport spadł o 32% – z 131 tys. do 88 tys. ton. Dobrą informacją jest wzrost średniej ceny wyeksportowanego kilograma o 20% – z 6,13 zł do 7,41 zł.
Bardzo dobre wyniki w eksporcie soku NFC
Mniejsze zmiany ilościowe obserwujemy w przypadku eksport soku NFC. Co więcej, mamy tutaj dwie dobre informacje. Eksport soku NFC wzrósł o 5% (z 83 do 87 tys. ton), a cena każdego kilograma wzrosła o 13% ze 1,53 zł do 1,73 zł.
Aktualne ceny jabłek przemysłowych
Dzięki wyższym cenom eksportowym i spadającej cenie gazu przetwórcy mogli w ostatnich tygodniach systematycznie podnosić ceny zakupu surowca.
W przypadku rynku jabłek przemysłowych nie obserwujemy znaczących zmian w ostatnich dniach. Kupujący oferują przeważnie 92-93 grosze za kilogram dla przetwórstwa na rynku krajowym, a około złotówki lub nieco więcej za konkretne odmiany przeznaczone na musy i przeciery. W ostatnich dniach lutego zauważamy wzrost popytu w tym właśnie segmencie.
Mniejsze zakłady tymczasowo zrezygnowały z przetwórstwa, uznając surowiec za zbyt drogi względem możliwych cen sprzedaży koncentratu jabłkowego. Pomimo tego sytuacja na rynku jest stabilna. Nawet większe ilości jabłek można bez problemu sprzedać do przetwórstwa.