Organizacja Assomela oraz Izba Handlowa z Bolzano opublikowały dane dotyczące zapasów jabłek w komorach przechowalniczych w Południowym Tyrolu (Trydent-Górna Adyga). Dane dotyczą sytuacji na dzień 1 stycznia 2018 roku.
Łącznie w komorach było 642 835 ton jabłek. Jest to wynik dużo niższy niż w ostatnich dwóch latach, gdy zapasy na początek roku wynosiły ok. 1,065 mln ton. Najwięcej było jabłek odmiany Golden Delicious – 276 756 ton (rok wcześniej ok. 566 tys. ton). Niższe zapasy jabłek odnotowano w przypadku niemal wszystkich odmian i wynosiły one:
Red Delicious – 70 345 ton (w 2017 r. ok. 103 tys. ton)
Gala – 48 180 ton (67 tys. ton)
Szara Reneta – 3651 ton (18 tys. ton)
Jonagold 3288 ton (4300 ton)
Braeburn – 39 679 ton (60 tys. ton)
Fuji – 47 312 ton (60 tys. ton)
Cripps Pink – 36 212 ton (ok. 48 tys. ton)
Morgenduft – 8816 ton (12 tys. ton)
Jedynie w przypadku Granny Smith zapasy były wyższe – 64 321 ton (w 2017 r. 63 tys. ton), oraz odmiany Idared – 808 ton (650 ton).