Praktyczne wskazówki do wyznaczania terminu dojrzałości zbiorczej

MArcin Piesiewicz

Biorąc pod uwagę geografię Polski, jabłonie w tym sezonie najlepiej zaowocowały na Kujawach, w Wielkopolsce. Natomiast w centralnej Polsce zbiory będą zdecydowanie mniejsze, co spowodowane jest między innymi przemiennością owocowania, szczególnie sportów Jonagolda i Idareda.

Wbrew pozorom młode kwatery Gali zaowocowały dobrze, ale w większości przypadków obserwujemy problemy z rozmiarem owoców. Często spory procent owoców będzie poniżej 70 mm. Niestety, kupujący chętnie kupują taki rozmiar, natomiast drobniejsze jabłka są zdecydowanie tańsze.

W tym sezonie wygląda na to, że owoce osiągną dojrzałość zbiorczą później w porównaniu z poprzednim rokiem (obserwując termin zbioru jabłek odmian letnich), ale trzeba też wziąć pod uwagę, że owoce z kwater, gdzie plon jest obniżony, z reguły będą dojrzewać wcześniej (dotyczy to szczególnie Jonagoldów i Idareda).

Polecam, aby w obecnej sytuacji sprawdzać dojrzałość owoców w każdej kwaterze.  Należy pamiętać że owoce z drzew, które słabo owocują, mogą mieć zdecydowanie słabsze parametry do długiego przechowywania, dlatego takie owoce należy od razu sprzedać lub krótko je przechowywać.

Jak pobierać owoce do wyznaczania terminu zbioru:

  • owoce powinny być zdrowe
  • ze zdrowych drzew
  • o średniej wielkości
  • z krótkopędów, z zewnętrznej części korony,
  • z obydwu stron drzewa,
  • z wysokości ok. 1,2–1,8 m,
  • jeżeli próby pobieramy kilkukrotnie, należy wybierać owoce z tych samych drzew

Metody wyznaczania dojrzałości jabłek i gruszek

Tet skrobiowy daje nam dobrą informację o dojrzałości owoców i jest jednocześnie metodą bardzo łatwą do zastosowania nawet w warunkach polowych. Jest to metoda bardzo powszechnie stosowana.

Jeżeli chcemy uzyskać więcej informacji o stanie fizjologicznym owoców to możemy dodatkowo dokonać pomiarów jędrności miąższu i zawartości ekstraktu – zawartości cukrów w owocach.

Indeks Streifa jest to wskaźnik, który uwzględnia kilka pomiarów takich jak:

  • test skrobiowy (wg skali 10-cio stopniowej),
  • jędrności (w kG),
  • zawartości ekstraktu.

Indeks Streifa wyliczamy wg wzoru:

Odmiana

 

Jędrność

[kG]

 

Wartość próby skrobiowej
Alwa 9,0–9,5 7–8
Cortland 6,6–7,9 2,5–5
Elise  6,8-7,5 4,5–5,5
Empire 7,0–8,0 3–5
Gala 7,5–8,0 3–5
Gloster 8,6 2–4
Golden Delicious 7,5–8,8 5–7
Jonagoldy 7,4–8,0 5–7
Jonathan 8,1–8,8 3–5
Ligol 7,5-8,0 7-8
Lobo 6,6-7,7 1-4
Mutsu 8-10 6-7
Pinova 7,5-8,0 5-7
Szampion 6,8-7,3 4-5

 

Marcin Piesiewicz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here