Biorąc pod uwagę geografię Polski, jabłonie w tym sezonie najlepiej zaowocowały na Kujawach, w Wielkopolsce. Natomiast w centralnej Polsce zbiory będą zdecydowanie mniejsze, co spowodowane jest między innymi przemiennością owocowania, szczególnie sportów Jonagolda i Idareda.
Wbrew pozorom młode kwatery Gali zaowocowały dobrze, ale w większości przypadków obserwujemy problemy z rozmiarem owoców. Często spory procent owoców będzie poniżej 70 mm. Niestety, kupujący chętnie kupują taki rozmiar, natomiast drobniejsze jabłka są zdecydowanie tańsze.
W tym sezonie wygląda na to, że owoce osiągną dojrzałość zbiorczą później w porównaniu z poprzednim rokiem (obserwując termin zbioru jabłek odmian letnich), ale trzeba też wziąć pod uwagę, że owoce z kwater, gdzie plon jest obniżony, z reguły będą dojrzewać wcześniej (dotyczy to szczególnie Jonagoldów i Idareda).
Polecam, aby w obecnej sytuacji sprawdzać dojrzałość owoców w każdej kwaterze. Należy pamiętać że owoce z drzew, które słabo owocują, mogą mieć zdecydowanie słabsze parametry do długiego przechowywania, dlatego takie owoce należy od razu sprzedać lub krótko je przechowywać.
Jak pobierać owoce do wyznaczania terminu zbioru:
- owoce powinny być zdrowe
- ze zdrowych drzew
- o średniej wielkości
- z krótkopędów, z zewnętrznej części korony,
- z obydwu stron drzewa,
- z wysokości ok. 1,2–1,8 m,
- jeżeli próby pobieramy kilkukrotnie, należy wybierać owoce z tych samych drzew
Metody wyznaczania dojrzałości jabłek i gruszek
Tet skrobiowy daje nam dobrą informację o dojrzałości owoców i jest jednocześnie metodą bardzo łatwą do zastosowania nawet w warunkach polowych. Jest to metoda bardzo powszechnie stosowana.
Jeżeli chcemy uzyskać więcej informacji o stanie fizjologicznym owoców to możemy dodatkowo dokonać pomiarów jędrności miąższu i zawartości ekstraktu – zawartości cukrów w owocach.
Indeks Streifa jest to wskaźnik, który uwzględnia kilka pomiarów takich jak:
- test skrobiowy (wg skali 10-cio stopniowej),
- jędrności (w kG),
- zawartości ekstraktu.
Indeks Streifa wyliczamy wg wzoru:
Odmiana
|
Jędrność
[kG]
|
Wartość próby skrobiowej |
Alwa | 9,0–9,5 | 7–8 |
Cortland | 6,6–7,9 | 2,5–5 |
Elise | 6,8-7,5 | 4,5–5,5 |
Empire | 7,0–8,0 | 3–5 |
Gala | 7,5–8,0 | 3–5 |
Gloster | 8,6 | 2–4 |
Golden Delicious | 7,5–8,8 | 5–7 |
Jonagoldy | 7,4–8,0 | 5–7 |
Jonathan | 8,1–8,8 | 3–5 |
Ligol | 7,5-8,0 | 7-8 |
Lobo | 6,6-7,7 | 1-4 |
Mutsu | 8-10 | 6-7 |
Pinova | 7,5-8,0 | 5-7 |
Szampion | 6,8-7,3 | 4-5 |
Marcin Piesiewicz