Włosi informują o „astronomicznych” cenach gruszek

gruszka klapsa

Obecnie gruszki we Włoszech osiągają wysokie ceny. Jeszcze droższe są stare, cenione odmiany. Zmniejszone plonowanie to konsekwencja wiosennych przymrozków.

We włoskiej prowincji Emilia-Romania coraz bardziej widać niedobory gruszek. W tym starej, bardzo cenionej odmiany Angelica. Ceny są bardzo wysokie. Jakość ekstra sprzedaje się średnio po 5,5-6,5 euro za kilogram (25,4 – 27,7 zł/kg). Średnie rozmiary to około 5 euro/kg (23,0 zł/kg). Natomiast najmniejsze gruszki kosztują od 3 do 3,5 euro/kg (13,8 – 16,1 zł/kg). Rosną także ceny popularnych odmian. Na rynkach hurtowych gruszki osiągają już cenę 1,80 euro za kilogram – 8,30 zł/kg.

Ilości są na tyle małe, że więksi producenci ograniczają sprzedaż do najbardziej lojalnych odbiorców, z którymi współpracowali od lat. Podobnie jest w przypadku spółdzielni. Nie są one w stanie zagwarantować dostaw do dużych sieci handlowych na skalę krajowej dystrybucji.

Producenci są zdania, że produkcja jest zmniejszona w tym rejonie o 80-85%. Plonowanie jest skupione w górnych partiach drzew. Owoce z niższych partii zostały zniszczone przez częste, wiosenne przymrozki. Sadownicy zwracają uwagę, że rekordowe ceny wyłącznie minimalizują tegoroczne straty.

źródło: italiafruit.net

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here