Wzrosły koszty produkcji koncentratu, ale surowiec nadal jest bardzo tani

jablka przemyslowe

Mniejsza produkcja koncentratu jabłkowego w Chinach skutkuje spadkiem podaży na rynku i wzrostem jego cen. Zachodni analitycy argumentują to wysokimi kosztami produkcji. Musimy jednak pamiętać o bardzo niskich cenach surowca w Polsce, które te koszty rekompensują…

Brytyjska firma analityczna informuje o znaczącym wzroście kosztów produkcji koncentratu jabłkowego. To oczywiście fakt, z którym nie sposób dyskutować. Wzrosły ceny koncentratu jabłkowego, ale rosnące koszty (przynajmniej w Polsce) są rekompensowane nie dzięki wyższym cenom sprzedaży, ale przede wszystkim dzięki niższym cenom zakupu surowca. Warto więc uzupełnić analizy Brytyjczyków o dane dotyczące producentów w Polsce.

Rosnące koszty sprawiły, że niektóre zakłady przetwórcze w Chinach wstrzymały produkcję wcześniej niż zwykle, aby nie ponosić wysokich kosztów. To doprowadziło do zmniejszenia podaży i podniesienia cen. Ceny chińskiego soku jabłkowego w USA wzrosły o 10,3% miesiąc do miesiąca (wrzesień > listopad), a także wzrosły o 27,15% rok do roku do poziomu 12,84 $ za galon amerykański (około 15 zł za litr). Na wzrostach korzystają przede wszystkim firmy przetwarzające jabłka w Polsce, które kupują surowiec po cenach zbliżonych do ubiegłorocznych.

Wykres niżej przedstawia ten i miniony sezon od początku września do 12 grudnia. Średnia cen skupu surowca była w tym roku o 4 grosze wyższa. Jednak biorąc pod uwagę realną inflację na poziomie nawet 40% i duży wzrost kosztów produkcji nie ma to żadnego znaczenia. Realna cena w przeliczeniu na siłę nabywczą pieniądza jest znacznie niższa niż rok temu.

skup jabłek

 

Analitycy informują także, że w tym sezonie do przetwórstwa w Europie trafi o 12,5% jabłek więcej niż rok temu. W Polce, ale też na zachodzie Europy mniej jabłek trafia do przechowywania z powodu cen prądu. To zjawisko w perspektywie miesięcy ma złagodzić wzrostowy trend ceny koncentratu jabłkowego na świecie. 

Proces produkcji zagęszczonego soku jabłkowego jest niezwykle energochłonny, energia elektryczna potrzebna jest do rozdrabniania i mycia, do późniejszych procesów przechowywania, sterylizacji i chłodzenia. Wraz z postępem sezonu wpływ wyższych kosztów będzie kluczowym czynnikiem, na który należy zwrócić uwagę zarówno w przypadku ceny jabłek jak i koncentratu jabłkowego.

źródło: mintecglobal.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here