W krajach azjatyckich rośnie moda na białe i bardzo słodkie jagody truskawek ogrodowych. Ale uprawa takich odmian nie jest łatwa.
Odmiana Snow White jest uprawiana w Japonii i bardzo popularna w Chinach. Jak sama nazwa wskazuje, różni się od klasycznych owoców kolorem skórki i miazgi. Nasiona sygnalizują dojrzewanie jagód – dojrzałe stają się czerwone i okrągłe.
Kiedy nadchodzi szczyt sprzedaży, a w Chinach przypada na święto Qixi (chiński odpowiednik Walentynek), jedna jagoda Snow White jest sprzedawana za 7 lub 8 juanów (nieco ponad 1 USD).
W Chinach w ciągu ostatnich dwóch lat przemysł truskawkowy szybko nabiera rozpędu, a najbardziej poszukiwane są owoce białe. W ojczyźnie Snow White, Japonii, zwyczajowo uprawia się ją tak, aby lekkie przymrozki stymulowały produkcję cukrów do maksymalnego poziomu. Im słodsza jagoda, tym szybciej znajdzie nabywcę.
W Chinach Snow White uprawiana jest hydroponicznie w Tunchuan (prowincja Shaanxi), która była kiedyś największą „szklarnią” w Azji do uprawy dzikich truskawek. W porównaniu z wydajnością zwykłych odmian truskawek – 4000 kg/mu, Snow White osiąga tylko 1900 kg/mu (chińskie mu to około pół hektara). Kwiaty tej odmiany trzeba ręcznie zapylać, zaś sadzonki są delikatne i trudniej je sadzić niż innych odmian.
Piotr Grel
za: AgroXXI