Przetwórstwo jabłek – dla jednych stabilnie, dla drugich chaotyczne

jabłka przemysł

Rynek jabłek przemysłowych i ich ceny to dosłownie „loteria”. Tego samego nie można z kolei powiedzieć o rynku koncentratu jabłkowego, który jest znacznie bardziej stabilny.

Jeśli spojrzymy na eksport koncentratu jabłkowego i soku NFC z Polski to zobaczymy ciekawą prawidłowość. Na przestrzeni całego ubiegłego sezonu jest on bardzo wyrównany, słowem wyjątkowo stabilny. To zasługa długiego okresu sprzedaży – 12 miesięcy. 

Z drugiej strony zdecydowana większość jabłek przemysłowych trafia do przetwórstwa w znacznie krótszym okresie. Przyjmuje się, że około ¾ całkowitej rocznej produkcji przypada na 100 dni w roku, czyli mniej więcej na okres od połowy sierpnia do końca listopada. W efekcie tych różnic cena surowca w ciągu pół roku zmieniła się o 100%, a cena koncentratu przez rok o około 35%.

Z niedużymi odchyleniami, eksport jednego i drugiego produktu wynosi około 20 tysięcy ton miesięcznie. To pośredni dowód kontakty i umówione wcześniej regularne wolumeny dostaw, które obowiązują pomiędzy przetwórniami, a ich klientami. Ich złamanie grozi karami umownymi. Taki mechanizm cywilizuje również handel pozostałymi przetworami, chociaż niektórzy przetwórcy nadal twierdzą, że działają na niestabilnym rynku. 

W dwóch miesiącach eksport jest wyraźnie wyższy niż 20 tysięcy ton. To październik (36,6 tysiąca ton) i listopad (45,2 tysiąca ton). Możemy wymienić co najmniej dwie przyczyny zjawiska. Po pierwsze największa produkcja i najniższe ceny w sezonie. Nie jest zatem dziwne, że odbiorcy koncentratu chcą go kupić po jak najniższych cenach. Nie bez znaczenia jest również z reeksport koncentratu ukraińskiego, którego w tych miesiącach sprowadzano do Polski najwięcej. 

Łącznie, w ubiegłym sezonie wyeksportowaliśmy z Polski 315 tysięcy ton koncentratu, będąc tym samym drugim jego producentem na świecie. Całkowity eksport jabłkowego soku NFC wyniósł 237 tysięcy ton. Łącznie eksport był wart 2,3 miliarda złotych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here