Przetwory – IJHARS wykrył nieprawidłowości w 13% przypadków

przetwory

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przedstawiła wyniki jakości handlowej sezonowych przetworów owocowych i warzywnych. Najwięcej nieprawidłowości dotyczyło znakowania produktów.

Kontrole przetworów w całym kraju

Kontrole, przeprowadzone na terenie całego kraju w III kwartale 2023 r., objęły zarówno producentów i sklepy. Łącznie skontrolowano 107 podmiotów (89 sklepów i 18 zakładów produkcyjnych). Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych.

Nieprawidłowości stwierdzono w 14 podmiotach (13,1 %) – 8 sklepach i 6 zakładach produkcyjnych.

Parametry fizykochemiczne

W zakresie parametrów fizykochemicznych łącznie skontrolowano 132 partie przetworów owocowych i warzywnych (100 partii w sklepach i 32 partie w zakładach produkcyjnych).

Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w 11 partiach (8 partii przetworów owocowych i warzywnych skontrolowanych w sklepach i 3 partie skontrolowane u producentów).

W partiach skontrolowanych przetworów na etapie detalu stwierdzono przede wszystkim nieprawidłowe oznakowanie, niekompletne informacje o produktach oraz sprzedaż po upłynięciu daty ważności. 

Na etapie produkcji inspektorzy wykryli przede wszystkim brak lub niewłaściwe przedstawienie informacji o masie netto produktów po odsączeniu.

Zastosowane kary

W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami organy IJHARS zastosowały sankcje przewidziane przepisami prawa. Nadano kary pieniężne i mandaty. Kilka spraw skierowano do Okręgowych Urzędów Miar i sanepidu. 

źródło: www.gov.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here