Przymrozek 04.04.2024 – być może lokalnie ktoś zaobserwuje uszkodzenia

Dziś w zagłębiach sadowniczych lokalnie temperatury spadły poniżej zera. Czy poranny przymrozek mógł uszkodzić pąki i kwiaty?

Gatunki pestkowe

Niektóre gatunki pestkowe, które są obecnie w pełni kwitnienia, będą najbardziej wrażliwe na przymrozki. W przypadku moreli potrzeba -2,8°C, aby 10% kwiatów uległo uszkodzeniu, lub -5,5°C, żebyśmy zanotowali 90% strat.

Darmowy numer TMJ - baner corner

Dla brzoskwiń i nektaryn wartości te wynoszą odpowiednio -3,3°C i -6,1°C. Temperatury w zagłębiach sadowniczych spadły nad ranem przeważnie do poziomu od -1,0 do -2,0 stopni. Zatem należy uznać, że potencjalne straty w gatunkach pestkowych są raczej zerowe.

W pełni kwitnienia jest też większość odmian śliw. Dla nich 10% uszkodzeń występuje przy -2,2°C, natomiast 90% przy -5,0°C. W tym wypadku uszkodzenia można uznać za bliskie zeru lub minimalne w nielicznych lokalizacjach. Niemniej w skali krajowej produkcji efekt dzisiejszego ochłodzenia nie będzie zauważalny.

 

przymrozki

Gatunki ziarnkowe

W zależności od odmiany i lokalizacji, jabłonie są obecnie w fazie od zielonego pąka do początku kwitnienia. 10% uszkodzeń występuje przy -2,2°C (od różowego pąka do pełni kwitnienia). Warunki te wystąpiły bardzo lokalnie. Do uszkodzenia 90% kwiatów potrzeba temperatur poniżej -4,0°C, których dzisiaj rano nie zanotowaliśmy. Możemy więc być spokojni o ten gatunek w skali kraju.

Grusze są w fazie zielonego pąka, różowego pąka lub rozpoczynają kwitnienie (Patten). Do uszkodzenia 10% potrzeba temperatur poniżej -3,3°C, a do strat na poziomie 90% poniżej -5,5°C. Również w tym przypadku skutki dzisiejszego przymrozku nie będą zauważalne.

TABELA PRZYMROZKI

1 KOMENTARZ

  1. Niestety nie zgodzę się z treścią artykułu i podanymi wartościami i % uszkodzonych pąków

    Nie uwzględniono wilgotności powietrza….im wyższa tym straty większe nawet przy stosunkowo niewielkim przymrozku…

    I to bajki dla pestkowych że -2 uszkodz 10% kwiatów….wykosi wszystko do 2,5 metra

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here