IJHARS przedstawił wyniki kontroli w zakresie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków. W niemal 40% przypadków stwierdzono nieprawidłowości.
Wiele nieprawidłowości w sklepach
Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków w handlu detalicznym w Polsce. Kontrola została przeprowadzona w III kwartale 2023 roku na terenie całego kraju.
W ramach akcji, skontrolowano łącznie 261 podmioty. W tym 123 sklepy detaliczne i 138 supermarketów, hipermarketów i dyskontów. Nieprawidłowości stwierdzono łącznie w 100 podmiotach (38,3% skontrolowanych).
W zakresie wymagań jakościowych oraz znakowania skontrolowano łącznie 1 430 partii, w tym 1 248 partii świeżych owoców i warzyw i 182 partie ziemniaków. Łącznie zakwestionowano w zakresie:
- znakowania: 244 partie owoców i warzyw oraz 36 partii ziemniaków
- wymagań jakościowych: 21 partii świeżych owoców i warzyw oraz 1 partię ziemniaków.
Znakowanie
W przypadku obydwu kontrolowanych grup produktów najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w zakresie znakowania, co dotyczyło 19,6% skontrolowanych partii owoców i warzyw oraz 19,8% skontrolowanych partii ziemniaków.
Nieprawidłowości dotyczyły najczęściej niezamieszczania w pobliżu produktu (np. na wywieszce) wymaganych informacji dla konsumenta na temat państwa pochodzenia, klasy jakości i odmiany.
Wymagania jakościowe
Wymagania jakościowe określone w normach handlowych UE kwestionowano podczas kontroli stosunkowo rzadko.
W przypadku obu grup produktów niespełnienie wymagań jakościowych stwierdzono jedyni w przypadku 21 partii (tj. 1,7% ) owoców i warzyw i 1 partii ziemniaków wczesnych (tj. 0,5%). Nieprawidłowości obejmowały głównie niespełnienie minimalnych wymagań jakości bądź wielkości.
Zastosowane sankcje
W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wojewódzcy inspektorzy JHARS: wydali ogółem 24 decyzje administracyjne nakładające kary pieniężne na łączną kwotę 14 450 złotych. Ponadto nałożono liczne poboczne kary i mandaty, między innymi za brak legalizacji wag w sklepach.
źródło: www.gov.pl/Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych