Jabłka przemysłowe stanowią w Polsce znaczący procent corocznych zbiorów. W związku z tym handel milionami ton surowca powinien być w jakimś stopniu uregulowany. Czy warto wiązać się kontraktami z przetwórniami? Ten temat poruszmy na jednej z debat podczas Spotkania Sadowniczego w Sandomierzu – już jutro, 31 stycznia.
Cały program Spotkania Sadowniczego w Sandomierzu możecie sprawdzić: TUTAJ
Kontraktacja czy wolna amerykanka?
Z jednej strony, sadownicy często domagają się kontraktacji, która ustali ramowe warunki współpracy, poprawi warunki finansowe gospodarstw oraz znacząco zmniejszy niepewność wiosennych inwestycji wobec jesiennej sprzedaży. Z drugiej strony, rozmowy tego typu były już prowadzone z największymi przetwórniami, ale większość sadowników niechętnie godziła się na kontraktację.
Dziś największe firmy przetwórcze mają swoje programy kontraktacji dla odmian przemysłowych i standardowych. Powoli zyskują one popularność. Czy trend będzie się nasilał w związku z popularyzacją maszyn obniżających koszty produkcji i zbioru? Prawdopodobnie tak.
Jednak niewątpliwie bardzo ważnym tematem pozostaje kwestia opłacalności. Czy kontraktacja pozwoli na uzyskanie pozytywnego wyniku ekonomicznego?
Debata na Spotkaniu Sadowniczym w Sandomierzu
O kontraktacji jabłek do przetwórstwa oraz wyzwaniach z tym związanych dyskutować będziemy podczas 32 Spotkania Sadowniczego w Sandomierz już 31 stycznia.
W dyskusji udział wezmą: Krzysztof Cybulak (ZSRP), Piotr Zieliński (prowadzi 160 hektarowy sad w Lipowej nastawiony na produkcję ekologicznych jabłek przemysłowych), Grzegorz Przysucha (produkuje jabłka przemysłowe w ramach kontraktacji z firmą Austria Juice) oraz Robert Pierściński (przetwórnia Dreher).
Różne punkty widzenia kontraktacji
W trakcie debaty sadownicy poznają punkt widzenia każdej ze stron. Zarówno producenta jabłek przemysłowych pod kontrakt, jak i punkt widzenia dużych zakładów. Wstępem do debaty będzie wykład dr Krzysztofa Rutkowskiego (IO w Skierniewicach PIB) na temat opłacalności sadu sokowego i produkcji jabłek przemysłowych po niższych kosztach niż w przypadku sadu deserowego.