Karczowanie za dopłatą? Francuzi usuną tak tysiące hektarów winnic

winnica

Karczowanie sadu czy plantacji za dopłatą? We Francji właśnie rozpoczyna się masowe usuwanie winnic. Będziemy mogli zobaczyć, jak sprawdzi się ten mechanizm.

Karczowanie winnic

Francuskie władze zezwoliły na wykarczowanie 8 tysięcy hektarów winnic od początku 2024 roku. Chodzi o region Bordeaux, czyli największe zagłębie produkcji wina w kraju. Ma być to sposób na walkę z nadprodukcją wina wynikającą ze spadku konsumpcji we Francji.

Związki zawodowe i resort rolnictwa opracowały plan karczowania, który rozpocznie się w tym roku i podzielony będzie na dwie części. Właściciel winnicy otrzyma 26 tysięcy złotych (6 tysięcy euro) rekompensaty za każdy hektar likwidowanej winnicy. W efekcie we wspomnianym zagłębiu powierzchnia upraw zostanie zmniejszona o około 10%. 

Z czego wynikają problemy ze sprzedażą win?

Nadprodukcja wina wiąże się ze zmianą struktury społeczeństwa francuskiego – liczba muzułmanów to już ponad 10% mieszkańców tego kraju. A prognozy przewidują dalszy wzrost tego odsetka. Jak wiemy, praktykujący muzułmanie nie piją alkoholu. 

A może sady?

W Polsce również zastanawiamy się nad ograniczeniem produkcji jabłek poprzez karczowanie sadów za dopłatą. Pomysł ten spotyka się jednak z krytyką ze względu na możliwość omijania przepisów przez sadowników. Obserwując sytuację we Francji, będziemy mogli ocenić skuteczność dofinansowań do karczowania w celu zmniejszenia produkcji i poprawy opłacalności produkcji. 

 

źródło: www.freshplaza.fr

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here