Ile kosztuje nas wyprodukowanie kilograma wiśni?

wisnie

Powiększa się grono sadowników, które jest zdania, że o kosztach produkcji musimy w branży mówić zdecydowanie częściej. Obecnie wiśnie na mrożenie sprzedawane są ze stratą. Potwierdzają to wyliczenia ODR-u.

Według wyliczeń Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego koszty produkcji w tym sezonie wynoszą w zależności od wariantu uprawy od 2,15 (wiśnie przemysłowe) do 2,22 zł (wiśnie deserowe na eksport) za kilogram przy konkretnych założeniach. Nie ma zatem nic dziwnego ani nie prawdziwego w głosach sadowników, że przy obecnej inflacji i kosztach produkcji sprzedaż jest zyskowna dopiero przy 2,50 zł za kilogram.

Pracownicy Mazowieckiego ODR-u przyjęli poglądowo (uśrednione) plonowanie rzędu 12 ton z hektara i cenę sprzedaży w wysokości 1,20 zł za kilogram. Taki stosunek daje rentowność na poziomie zaledwie 57%, a więc sprzedaż ze stratą. Strata na hektarze wynosi przy tych założeniach 11 321 złotych.

Jeśli założymy aktualną cenę (1,70 zł/kg) i plonowanie na poziomie 12 ton z hektara to przy dzisiejszej cenie sadownik zanotuje stratę w wysokości 5341 złotych. Czyli rentowność na poziomie 86,3%.

Przy założeniu tych samych kosztów bezpośrednich i pośrednich i wyższego plonowania, koszty produkcji nieco spadają. Produkcja na której sadownik wyjdzie „na zero” musi wynieść na dziś co najmniej 15,5 tony z hektara. Dopiero przy wyższym plonowaniu producent zaczyna zarabiać.

Obecnie wiśnie kosztują 1,70 zł za kilogram. Niestety nie mamy żadnej pewności czy podana cena się utrzyma. Obniżenie ceny o 10 groszy spowoduje znaczący spadek rentowności produkcji. Wskaźnik ten obniży również każda podwyżka stawek dla pracowników sezonowych.

Chociaż przy obecnych cenach i maksymalnym plonowaniu możemy mówić o zyskach z produkcji, to nie są to zyski pozwalające ani na godne egzystowanie, a tym bardziej na inwestycje. Biorąc pod uwagę wszelakie błędy w obliczeniach wyprodukowanie 16 ton wiśni na hektarze i ich sprzedaż po 1,70 daje jedynie zwrot kosztów poniesionych na produkcję. Zatem warunkiem koniecznym do poprawy rentowności produkcji wiśni nie są rekordowe ceny raz na kilka lat, lecz stawki powyżej 2,00 zł za kilogram w latach urodzajnych.

źródło: modr.mazowsze.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here