Nowa odmiana jabłek – Pola. Jak smakuje i czy jest klubowa?

Pola

Twardość, kruchość i wyjątkowa soczystość – to główne atrybuty Poli, nowej klubowej odmiany, która rozpoczyna swoją historię. Jak się okazuje, proces zdobycia licencji nie był ani łatwy, ani szybki.

– Proces zakupu licencji nie był ani łatwy, ani szybki. Niestety, na niską wiarygodność ciężko zapracowaliśmy jako branża przez wiele lat – mówi prezes grupy Rajpol, Hubert Woźniak. Odmiana jest nową selekcją, która pochodzi z Włoch. Wspomniana grupa ma wyłączność na jej produkcję i wprowadzanie na rynek europejski. Jeśli popyt w przyszłości będzie odpowiednio wysoki to współpraca z innymi grupami i sadownikami spoza grupy jest otwarta.

Darmowy numer TMJ - baner corner

W ostatnich latach dużo dyskutujemy o konieczności zmian w polskim sadownictwie. Jednym z kierunków są odmiany klubowe. Właścicieli licencji Poli czeka teraz ogrom pracy, aby odmiana była rozpoznawalna i odpowiednio spozycjonowana. Chociaż sama nazwa jest krótka i zapada w pamięci to proces nazwania odmiany również nie był tak szybki, jak mogłoby się to wydawać.

Mieliśmy okazję spróbować Poli w siedzibie grupy w Bielanach. Należy uczciwie przyznać, że odmiana wyróżnia się na tle pozostałych, popularnie uprawianych w Polsce odmian. Pojedyncze jabłka nieco przypominają odmianę Rubin, niemniej ta włoska selekcja wyraźnie odróżnia się na przykład od sportów Gali. Wyróżnia ją jędrność i niezwykła soczystość. Do tego stopnia, że najdojrzalszymi owocami można ugasić pragnienie. Jest także dosyć słodka, ale nie przesadnie.

– Marketing Poli tak naprawdę dopiero się zaczyna. Niemniej są markety, które chcą mieć taki produkt wyłącznie na swoich półkach. Również zagraniczne markety są zainteresowane odmianą – kontynuuje nasz rozmówca. Grupa dopiero rozpoczyna proces komercyjnych nasadzeń. Dotąd były to bardzo małe kwatery testowe. Ilości handlowe będą dostępne dopiero za dwa lata, zatem ten czas musi być dobrze wykorzystany, aby produkt był rozpoznawalny w momencie wprowadzania na rynek większych ilości.

Pola

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here