W imieniu Organizatorów zapraszamy sadowników z całej Polski na Spotkanie Sadownicze, tym razem 31 stycznia i 1 lutego 2024, w Hali Sportowej w Sandomierzu. W programie między innymi dwie debaty o gorących tematach w sadownictwie, rozmowy o trendach na rynku i nowych technologiach, warsztaty tematyczne „GRUSZA”, a także pokazy cięcia.
Szczegółowy program Spotkania przedstawia się następująco:
31 stycznia 2024 (środa)
09:00
Rozpoczęcie spotkania
Hala Widowiskowo-Sportowa w Sandomierzu, ul. Patkowskiego 2
09:30
Przegląd sytuacji na europejskim i krajowym rynku jabłek
Adam Paradowski
10:00
Czy to już kres rynków hurtowych w Polsce?
Karol Pajewski
10:30
Co karczować, co sadzić? – DEBATA
Prowadzenie debaty: Justyna Dobrosz
Wstęp do debaty: Hektary, odmiany, trendy rynkowe, Adam Paradowski
12:00
Sandomierskie nie dla gruszek?
Marcin Piesiewicz
12:30
Ile nas kosztuje parch jabłoni
Komentarz doradców sadowniczych
13:00
Jabłka przemysłowe: kontraktacja czy wolna amerykanka? – DEBATA
Prowadzenie debaty: Justyna Dobrosz
Wstęp do debaty: Ekonomia sadów sokowych, dr Krzysztof Rutkowski, Inhort, PIB
14:30
Najlepsze praktyki – zrównoważone ogrodnictwo w Polsce w praktyce
Mirosław Korzeniowski
15:00
Nowe technologie w sadownictwie
Blok informacyjny o najnowszych rozwiązaniach agrotechnicznych dla sadowników prowadzony przez firmy – Partnerów Spotkania
1 lutego 2024 (czwartek)
10:00 – 12:30
Warsztaty tematyczne GRUSZA: część wykładowa
Podczas warsztatów grono ekspertów przedstawi praktyczne rozwiązania dla gospodarstw sadowniczych.
Czy skończy się gruszkowe El Dorado? komentarz doradców sadowniczych
Zakładanie sadu gruszowego w praktyce – Marcin Piesiewicz
Nie tylko miodówka – choroby i szkodniki sadów gruszowych – dr Krzysztof Gasparski
10 największych wyzwań w uprawie gruszy – Marco van Beusichem
13:00 – 15:00
Warsztaty tematyczne GRUSZA: pokazy praktyczne w sadzie gruszowym i jabłoniowym
Praktyczny pokaz cięcia w sadzie gruszowym i jabłoniowym
Wskazówki dotyczące prowadzenia sadu gruszowego i jabłoniowego
Więcej szczegółów już wkrótce.