Mszyce, mączniak, parch i szara pleśń na południu Polski

Zarówno w małopolskim, jak i sandomierskim - rejonach sadowniczych drzewa są silnie zasiedlone przez mszyce. Walka z tymi szkodnikami wciąż trwa, zabiegi są kontynuowane....

Komunikat Sadowniczy zalecenia PROCAM 9/2019 z 14.05.2019 r.

Krzysztof Gasparski z Procam Polska w kolejnym komunikacie sadowniczym z dnia 14.05.2019

Dodawanie i odejmowanie – ile będzie jabłek w 2019?

Mamy ten problem w polskim sadownictwie, że nie wiemy do końca ile i jakich odmian zbieramy i ile się ich w danym momencie sezonu...

Składanie wniosków o dopłaty wydłużone do końca maja

Na wniosek samorządu rolniczego minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski przedłużył o dwa tygodnie tj. do 31 maja 2019 roku termin składania...

Majowe chłody w zagłębiu truskawkowym

W rejonie Czerwińska nad Wisłą sezon truskawkowy już powoli się zaczyna, lecz z pierwszymi owocami truskawki spod osłon, pojawiły się również pierwsze przymrozki. Większość plantacji...

Skup jabłek przez Eskimos. Punkty skupu czekają pół roku na zapłatę.

Do 30 procent z całych kwot, jakie należne są za jabłka dostarczone do spółki Eskimos w ramach programu stabilizacji cen, potocznie zwanego skupem interwencyjnym,...

Komunikat Jagodowy 08 PROCAM z dnia 09.05.2019

Krzysztof Gasparski z firmy Procam w najnowszym komunikacie jagodowym. Ostatnie przymrozki i ich wpływ na jagodniki i truskawki. Maliny jesienne - lustracja pod kątem...

Czy chłodny maj jest dla nas korzystny?

Tegoroczna wiosna, meteorologicznie jest bardzo podobna do tej z zeszłego roku. Ciepły marzec, suchy i (jak na ten miesiąc) upalny kwiecień. Pogoda taka bardzo...

Komunikat Sadowniczy Agrosimex z dnia 7.05.2019 – zalecenia po kwitnieniu

Robert Binkiewicz opisuje aktualną sytuację w sadach jabłoniowych, gruszowych i uprawach drzew pestkowych. Poznaj zalecenia na najbliższe dni.  

Poprawa jakości owoców dzięki technologii ProNutiva

ARTYKUŁ SPONSOROWANY
W Polsce z roku na rok obserwujemy wzrost zbiorów jabłek. Wymagania co do jakości owoców stale rosną, a produkcja niskiej jakości owoców staje się...

Newsletter

[contact-form-7 id="28807" title="Newsletter"]