Długie przechowywanie śliwek – jak wygląda w praktyce?

aplikacja 1-MCP

Z Wojciechem Kukułą spotkaliśmy się niedaleko Wrześni w woj. wielkopolskim podczas aplikacji 1-MCP w obiekcie przeznaczonym do przechowywania śliwek. Termin podania owoców na rynek wpływa na uzyskanie odpowiedniej ceny. Aby ominąć dołki sprzedażowe możemy wykorzystać technologie chłodzenia, ale także produkty opóźniające proces dojrzewania.

Jednym z rozwiązań dostępnych od zeszłego roku na polskim rynku dedykowanym do spowolnienia dojrzewania śliwek jest FruitSmart, który zawiera 1-MCP (1-metylocyklopropen), czyli bloker receptorów etylenowych.

Przed przystępnie do aplikacji należy sprawdzić szczelność komory, pozbyć się nadmiaru etylenu produkowanego przez owoce znajdujące się w komorze. Równie kluczowe jest również ustalenie dawki w zależności od zaawansowania dojrzałości owoców. Dawkę ustalamy na podstawie kubatury, a nie tonażu.

Średnio w komorach chłodniczych powinniśmy zastosować 4,5 grama na każde 100 m sześciennych niezależnie od ilości owoców umieszczonych w komorze. Owoce powinny być wstępnie schłodzone przed aplikacją.

Komorę zamykamy na 24 h w celu zablokowania większości receptorów etylenowych rozmieszczonych na skórce owoców. Po 24 godzinach komorę wietrzymy pozbywając się nadmiaru dwutlenku węgla, a także etylenu, którego resztki są jeszcze w komorze. Następnie możemy ustawić właściwe parametry przechowywania. Więcej szczegóły w filmie. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności